Over mijn eitje
Op deze pagina is interessante informatie over uw eitje te vinden. Hoe ontstaat een ei eigenlijk? Welke voedingsstoffen bevat het?
Geboorte van een ei
Een ei maken kost de hen ongeveer 25 uur. De basis is een geel balletje (de dooier) in de eileider van de hen. De eileider is een gekronkelde buis van zo'n 75 centimeter lang. De dooier zakt langzaam de eileider af naar buiten. Een dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Onderweg wordt de dooier netjes ingepakt, eerst met eiwit, daarna met twee vliezen en tenslotte de schaal. Gaandeweg wordt de voorkant puntig, de achterkant blijft stomp. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider.
Afwijkende eieren
Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen, waar omheen zich dan de schaal vormt. Zo'n ei heet een dubbeldooier. Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd. Een zgn. "windei" heeft wèl een vlies maar géén schaal.
Productie van eieren
Een hen legt tijdens haar verblijf op een legkippenbedrijf in totaal ongeveer 310 eieren. Voor de eiproductie worden speciale rassen benut die veel eieren leggen.
Inhoud van het ei
Eieren leveren waardevolle voedingsstoffen voor de opbouw van het lichaam. Een ei bestaat voor ca. 13% uit eiwit en 11% uit vet (overwegend onverzadigde vetzuren). Eieren bevatten veel mineralen (vooral ijzer) en vitamines A, B en D. De rest is water. Eiwit vormt samen met water het belangrijkste bestanddeel van het wit van het ei. De overige stoffen zitten in de dooier (het eigeel). De dooier varieert van geel tot oranje. Dit hangt af van de voeding. Naarmate er meer caroteen in het voer zit, wordt de dooier donkerder. Caroteen zit onder andere in wortel. In het eigeel zit ook cholesterol. De voedingswaarde van het ei kan enigszins worden gestuurd door de samenstelling van het kippenvoer te veranderen.
De informatie op deze pagina is afkomstig van www.blijmeteenei.nl